Five Ways To Boost Resilience In Children

Research Digest

GettyImages-909374250.jpgBy Emma Young

While some of us crumble in the face of adversity, and struggle to recover, others quickly bounce back from even serious trauma. Psychological resilience is undeniably important in all kinds of areas of life, so understanding what underpins it, and how to train it – particularly in children — is of intense interest to psychologists.

View original post 1,483 more words

2 thoughts on “Five Ways To Boost Resilience In Children

 1. Goede morgen Pedro,

  Een onderwerp waar ik de laatste paar jaar intens mee bezig ben. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat wat de kinderen van vandaag het meest nodig hebben is, dat ze wendbaar én weerbaar blijven. Dit artikel, dat ik vandaag grondig zal lezen, belicht één onderdeel van dit tweespan.

  Ik ben er uiteraard mee bezig ten behoeve van mijn drie kleinkinderen en dit doe ik, gezien ik er nu de tijd voor heb, op twee manieren. Enerzijds door columns te schrijven die ik publiceer op m’n eigen website. Het is een serie geworden die ik ‘Blijf Wakker’ heb gedoopt, want om wendbaar en weerbaar te zijn moet men wakker zijn. Wakker zijn is in het Engels ‘Aware’ zijn en dat is van een ander niveau dan ‘Conscious’ zijn. Mijn Nederlands schoot te kort, dus heb ik nieuwe woorden ont-dekt: Awerness noem ik het Helder Bewustzijn en Consiousness het Gekleurd Bewustzijn.

  Wat ik hen voornamelijk voor hou is dat ze Helder bewust in het NU dienen te staan en dat ze dus best eerst observeren voor ze interpreteren, want dat doet men met het Gekleurd Bewustzijn. Stephen Covey heb ik het nog persoonlijk horen zeggen: Men ziet niet de werkelijkheid zoals die is, men ziet de werkelijkheid zoals men zelf is. Met andere woorden men vereenzelvigt zich met z’n mindset, waar het gekleurd bewustzijn woont.

  De 44 columns geschreven zijnde (ik heb er nog maar 24 gepost) – aan een ritme van twee per maand heb ik er nog tot augustus 2020 – had ik terug tijd. Ik gebruikte die om hen op een nieuwe manier wakker te houden. Ik koos voor het maken van podcasts, want de jeugd zit meer met iets in hun oren dan met hun ogen in boeken… Bij die Podcasts, dat zal je verheugen, koppel ik m’n gedram aan popsongs. Omdat het idee deze zomer opborrelde tijdens het dagelijks luisteren naarr het radio 1 programma “De zomer van 2019”, doopte ik de serie podcasts “Mijn zomer van 2019”.

  Of mijn kleinkinderen ooit die columns zullen lezen en/of de podcast zullen beluisteren? Ik weet het begot niet en dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Mijn eigen opgelegde verantwoordelijkheid is hen mijn ‘wijsheid’ ter beschikking te stellen zonder dat ze naar mijn gezeur hoeven te luisteren. Ze zijn nog te jong (respectievelijk 17, 14 en 11) om het spel tussen Creatieve wisselwerking en de Vicieuze Cirkel volledig te snappen EN ik vrees dat ik er niet meer zal zijn als ze daar wel oud genoeg voor zullen zijn. Vandaar dat ik nu alles in de ‘cloud’ zwier, want ééns in de cloud, altijd in de cloud.

  Zo zie je maar waar een gepensioneerde zijn tijd mee vult.

  Creatively,
  Johan Roels

 2. Pedro,

  I just realized that this is your English column site, so …

  The reaction I’ve posted on ‘Research Digest’:

  What kids fear most is ‘rejection’. This phenomenon which kids encounter, all over the world, from eight months on, finally sets a process in motion, which has been coined by dr. Charles Leroy Palmgren as ‘The Vicious Circle’. Everybody that comes closely in contact with young kids (and this is 99% of the world population) should have read ‘The Chicken Conspiracy, Breaking the Cycle of Personal Stress and Organizational Mediocrity’ Baltimore, MA: Recovery Communications which Charlie wrote together with co-author Stacie Hagan.

  The anti-dote to the Vicious Circle is the Creative Interchange Process, the meta process of learning, changing and transforming. It was first identified by dr. Henry Nelson Wieman, more than a hundred years ago and beautifully explained by Charlie Palmgren is his book ‘Ascent of the Eagle. Being and Becoming Your Best’ Dayton, Ohio: Innovative Interchange Press, 2008. This book gives you in fact the ‘self-regulations skills this article is talking about.

  So, living Creative Interchange is what I’m doing myself l and while doing that the best I can, I ‘transfer’ the life-giving process to my grandchildren through my books, columns and nowadays podcasts (all in Dutch). To me not only resilience important. All I’m doing is keeping my grandchildren ‘Agile and Resilient’, thus staying AWAKE!

  A book that I particularly liked in the context of bouncing back after a mishap is Brené Brown’s ‘Rising Strong’. You can read the links I see between that book and Creative Interchange here: https://www.slideshare.net/johanroels33/the-rising-strong-process .

  Creatively,
  Johan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.